ot_zascita

 
SUME OTROŠKE ZLORABE NA INTERNETU LAHKO PRIJAVITE NA “SPLETNO OKO” : povezava: https://www.spletno-oko.si/prijavnica/indexphp   ALI NA POLICIJO!!!
 
 
Razvoj interneta in tehnologij je poleg dobrih stvari prinesel tudi novo vrsto groženj. Pedofilija je z razvojem interneta dobila krila. Najbolj aktualno vprašanje je kako zaščiti otroke pred “predatorji”, ki preko raznih klepetalnic(chatov), socialnih omrežij itd. poskušajo premamiti mladino in jim poleg tega še omejiti dostop do pornografskih vsebin.
 
OMEJITEV DOSTOPA DO INTERNETA:

1.) Popolna blokada interneta z možnostjo dostopa, le do vsebine, ki jo sami določite.

2.) Neomejen dostop, blokirana le določena vsebina.
 
KAKO ZAŠČITITI?
1.)Prvi korak, ki ga morate narediti je kreiranje novega uporabnika v sistemu in mu onemogočiti administratorske pravice. S tem zmanjšate možnost okužbe računalnika, saj otrok ne bo mogel nalagati programov.
 
– dodajanje uporabnika v operacijskem sistemu Windows 7

– dodajanje uporabnika v operacijskem sistemu Windows XP

 

 

2.) Obvezno naložimo antivirusni program (* za primer bomo prikazali namestitev Avasta “free” verzije, ki ima možnost blokiranja spletne vsebine).
 

– blokiranje spletne vsebine

 

3.) Orodja za blokiranje spletne vsebine : K9 Web Protection (zastonj za domačo uporabo),  FoxFilter (plačljiv), Net Nanny Parental Conrtol (plačljiv), Norton Family (zastonj za domačo uporabo)….
 

– namestitev K9 Web Protection

– namestitev FoxFliter
 
* na voljo imate tudi celotne operacijske sisteme, kot so Untangle (Proxy strežnik, IDS/IPS, požarni zid), Pfsense+Squid (požarni zid z proxyem)… Z malce truda in znanja iz starega računalnika, ki vam leži v kleti,  postavite napredno zaščito z praktično nič vložka. Če imate dodatna vprašnja oz. težave pustite spodaj komentar in vam bomo poskušali pomagati.
 
 
4.) Dodatni nasveti:
– opozorite otroke na nevarnosti! Nikomur in nikdar ne smejo zaupati svojih osebnih podatkov. Če dobijo vprašanja, kot so: ali so starši doma,  lahko dobim tvojo telefonsko,  mi pošlješ svoje slike… NAJ VAS TAKOJ OBVESTIJO!!!

– mlajši otroci ne smejo imeti skrita gesla za dostop do računalnika, klepetalnic (starši morajo poznati vsa uporabniška imena in gesla, da lahko preverijo aktivnosti)

– spremljajte pogovore otrok, saj lahko tako hitro ugotovite ali je oseba na drugi strani res stara 10 ali pa je krepko čez 30-let

– ne objavljajte golih slik (morje, dopusti…) otrok ali jim pustite, da to sami počnejo!!!
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetna zaščita

Copyright © 2013. All Rights Reserved.