Anonimno brskanje – TOR

 

povezava: https://www.torproject.org/

 

Tor (The onion router) je odprtokodni program in mreža tunelov, z katerim zaščitimo našo identiteto med brskanjem po spletu. Uporablja se tudi za dostop do vsebine, ki je blokirana z strani internetnega ponudnika. Za dodatno zaščito izključite Javo, Flash, cookie itd.. v brskalnikih. Za “normalne” uporabnike predstavlja TOR dobro zaščito, v primeru, da počnete nelegalne stvari vam ta program ne bo ponudil prave zaščite.

 

Osnovni princip delovanja je, da se ob zagonu Tor-a preko kriptirane povezave povežemo v mrežo in ko pošljemo zahtevo za določeno vsebino, se ta nekaj časa preusmerja med nodi in na koncu pride ven na nekem naključnem nodu. Tako strežnik, ki dobi vašo zahtevo, ne dobi vašega IP-naslova ampak nek naključen IP iz Tor omrežja.


 

1. Namestitev na Windows XP sistem. Tor prenesemo z uradne spletne strani.

 

2. Paket razpakiramo. Zažene se Tor brskalnik. Če je vse vredu se vam pokaže tako okno, v katerem piše, da ste sedaj povezani v Tor omrežje in vam pokaže vaš “novi” IP naslov.

3. Če kliknete na “Watch the network” boste videli spisek nodov.

 

Sedaj imate delujoč TOR, kar pomeni, da ste skrili svoj IP-naslov (strani, ki jih obiskujete ne vidijo vašega naslova, ampak od zadnjega noda). Opozoriti je treba, da je lahko taka povezava zelo počasna, saj je največja hitrost interneta taka, kot jo ima “node” prek katerega brskate. Zaradi anonimnosti so TOR omrežja zelo zanimiva za razne državne organe. Sistemu se prisluškuje na vhodu (TOR central server) in na vseh izhodnih nodih. Veliko nodov je tudi v lasti teh organov. V primeru, da želite na kakem forumu pisati “neprimerne” komentarje je to dokaj zadostna zaščita (seveda mora biti tudi mail account narejen anonimno).

 

Če želite boljšo anonimnost priporočamo kako Linux live distribucijo, MAC changer in kako nezaščiteno wifi točko. Izogibajte se tudi uporabe istih vzdevkov na različnih forumih. Da ne bomo postali preveč paranoični bomo ta prispevek počasi zaključili Wink .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetna zaščita

Copyright © 2013. All Rights Reserved.